Beweging en herfst

Boost je weerstand met beweging, gezonde voeding én supplementen

Het najaar is begonnen en de start van dit jaargetijde is het moment bij uitstek om aan een goede weerstand te werken. Je weerstand is eenvoudigweg een functie van het afweersysteem. Ofwel: de mate waarin je vatbaar bent voor infecties. Als je weerstand goed op orde is beschermt die je tegen bedreigingen van buitenaf, zoals virussen en bacteriën. Maar verschillende factoren kunnen je weerstand nadelig beïnvloeden, waaronder een gebrek aan slaap, stress en ziekte. Ook het gebruik van bepaalde medicatie is van negatieve invloed.
Tenslotte doen een verkeerde levensstijl en slechte voeding afbreuk aan de weerstand van mensen. Door jezelf een goede lifestyle aan te meten en gezonde voeding tot je te nemen, breng je jouw afweersysteem weer op orde. Ook het gebruik van supplementen zoals vitaminen, zink en resveratrol, draagt hieraan bij.

Welke supplementen dragen bij aan een goede weerstand?

  • Vitamine A;
  • Vitamine B6, B11, B12;
  • Vitamine C, D en E;
  • Koper, seleen, zink en ijzer;
  • Resveratrol.

Hoe werkt je weerstand?
Waarschijnlijk krijg jij ook met enige regelmaat te horen dat het belangrijk is om aan je weerstand te werken. In het bijzonder in tijden dat er griep of verkoudheid heerst. De virussen die dit veroorzaken, kunnen door de kou beter overleven en duiken daarom vaak in de herfst en de winter op. Maar hoe werkt het immuunsysteem eigenlijk? Het lichaam heeft een afweersysteem om zich te kunnen verdedigen tegen stoffen van buitenaf. Zoals gifstoffen, virussen, parasieten, schimmels en bacteriën. Je darmen, huid, bloed, lymfestelsel en luchtwegen, werken nauw samen om je lichaam te beschermen tegen deze indringers.

Wat zijn de gevolgen van een slechte weerstand?
Je lichaam heeft meer moeite om zich te herstellen als je weerstand niet op peil is. Micro- organismen zoals virussen en bacteriën kunnen zich bij een verminderde weerstand gemakkelijker delen en ontwikkelen. Daarom krijgen die meer kans om toe te slaan. Veelal heeft dit griep en verkoudheid tot gevolg. Maar ook kan het virusinfecties van ernstiger aard in de hand werken, waaronder herpes, klierkoorts en hiv. Een verlaagde weerstand kan er bovendien toe leiden dat je complicaties krijgt of ernstiger ziek wordt bij hersenvliesontsteking of een longontsteking.

Manieren om je weerstand te verhogen
Gelukkig zijn er tal van eenvoudige manieren om je weerstand te verhogen. Bijvoorbeeld door te sporten. Beweeg bij voorkeur minstens dertig minuten per dag. Neem ook genoeg rust en zorg dat je goed slaapt. Natuurlijk is het nuttigen van gezond eten en drinken een must. Hiermee neem je voldoende van de juiste voedingsstoffen tot je. Met name boerenkool, spinazie, broccoli, kiwi en sinaasappel, zijn rijk aan vitaminen en echte boosters voor je weerstand. Ook het innemen van supplementen houdt je weerstand op peil.

Ondersteuning van hart en bloedvaten
Een goed voorbeeld van een supplement dat ten goede komt van je weerstand, is het krachtige antioxidant resveratrol. Deze stof ondersteunt onder andere je hart en bloedvaten. Resveratrol behoort tot de groep van polyfenolen. Dit zijn stoffen die de gezondheid bevorderen en zijn terug te vinden in bijvoorbeeld pinda’s, rode wijn en blauwe bessen. Polyfenolen zijn belangrijke nutriënten die zich in al onze lichaamscellen bevinden, ofwel: natuurlijke krachtige antioxidanten. Door het verwijderen van zogenaamde vrije radicalen, beschermen de stoffen de celkern. Omdat radicalen de meest voorname stoffen zijn die schade toebrengen aan onze weefsels en cellen, is dit dus een belangrijk proces. Bovendien zorgt resveratrol er dankzij het anti oxidatieve karakter voor dat het nutriënt (= component in voeding dat kan worden verteerd en opgenomen in het lichaam) de gezondheid van ons hart en bloedvatenstelsel ondersteunt.

Direct supplementen bestellen die kunnen bijdragen aan een goede weerstand?