Zelf chips maken!

Zelf chips maken!

Wie wil er nou niet af en toe een avondje op de bank zitten met een zak of bak chips? Of je nou gaat Netflixen, je favoriete film of serie op televisie is, voetbal kijken, gamen, noem het maar op. Vrijwel iedereen heeft behoefte aan zo nu en dan iets lekkers tijdens een ontspannen avondje. Wie zijn wij dan om te zeggen dat je dit beter niet kunt doen? Dat gaan we dus ook niet doen, wij hebben iets veel beters. We vertellen je vandaag hoe je zélf je eigen chips kunt maken. Minstens zo lekker maar veel meer verantwoord dan die zak uit de supermarkt.

HOE MAAK IK MIJN EIGEN HEALTHY CHIPS?

Het begint allemaal met het kiezen van het product. Welke chips wil je? Je kunt gewoon de ‘normale’ variant maken en de naturel maken van aardappel, maar je kunt ook kiezen voor zoete aardappel chips of een andere groentechips zoals wortel of pastinaak. Kies dus eerst het ingrediënt of een mix van verschillende ingrediënten alvorens je begint met het bereiden van je zelfgemaakte chips. Naast het kiezen van het ingrediënt zelf kun je ook spelen met kruiden en specerijen. Maak je zoete aardappel chips? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor gerookt paprikapoeder, maar ook voor komijnpoeder en/of korianderpoeder. Of gebruik simpelweg zout en/of peper. Maar je kunt ook verse kruiden zoals rozemarijn of tijm gebruiken om je chips iets extra’s te geven.

Zodra je weet welke variant je wil gaan maken, is het tijd om over te gaan op het bereiden. Verwarm de oven voor op 180 graden. Voor het snijden zijn er twee mogelijkheden, waarvan het gebruik van een mandoline waarschijnlijk het beste resultaat geeft en ook het makkelijkst is omdat je niet goed hoeft te zijn met een mes om de chips te maken. Hiervoor heb je dus wel een mandoline snijder nodig. Was en schrob de aardappel of groenten, stel je mandoline snijder in op een dunne stand en snijd jouw gekozen groente of aardappel in dunne plakjes. Schil de aardappelen of groenten overigens niet, dit is niet nodig!

Neem een of meerdere met bakpapier bekleedde bakplaten, afhankelijk van de hoeveelheid chips, en verdeel alle plakjes over één enkele laag zodat ze niet op of over elkaar liggen. Smeer de plakjes lichtjes in met zonnebloemolie en bestrooi met zout. Wanneer je de chips wilt kruiden met bijvoorbeeld paprikapoeder of andere specerijen of kruiden meng je ze eerst met olie en specerijen en/of kruiden in een kom en verdeel ze dan over de met bakpapier beklede bakplaat. Je hoeft ze dan niet nogmaals in te smeren met olie. Zet de chips in de voorverwarmde oven en bak ze in ongeveer 35 minuten gaar, goudbruin en knapperig. Halverwege draai je alles een keertje om en wissel je ook de bakplaten eenmaal om voor het beste resultaat. Nog niet helemaal knapperig? Geen zorgen, als je ze laat afkoelen worden ze extra knapperig, dus laat ze even afkoelen voor extra knapperige- en dus ook erg lekkere chips!

Heb je moeite met de chips gaar, goudbruin en krokant te bakken? Dat is mogelijk, je bent natuurlijk altijd afhankelijk van je oven. Probeer dan eens te spelen met verschillende temperaturen, begin dan bijvoorbeeld eens met het bakken van je chips op een warmere temperatuur, zoals 200 graden. Let dan wel op dat ze niet verbranden.

EEN VERANTWOORDE SNACK

Waarom zou je zoveel moeite doen om je eigen chips te maken terwijl je ze ook gewoon kunt kopen? Ten eerste zijn deze chips niet minder lekker dan de zak uit de supermarkt, daarnaast weet je wat er in gaat én kun je indruk maken op je gasten met deze zelfgemaakte chips. Omdat je ze in de oven bakt heb je minder olie nodig waardoor ze ook nog eens minder vet en minder calorieën bevatten waardoor het zelfs een verantwoorde snack wordt, zeker wanneer je ook groenten en/of zoete aardappel gebruikt om chips te maken! Probeer het eens en wie weet wil je nooit meer anders.